31 Mart 2010 Çarşamba

İzmir'e Özgü Tatlar

İzmir mutfağı denince akla zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekler gelir.Özellikle çeşitli otlardan yapılan salata ve yemekler,balık sık yenir.İzmir'de neredeyse 2500 yıldır zeytinyağı kullanılıyor. Bunun en önemli kanıtı, Urla'daki Klazomenai İyon antik kentinde bulunan ve dünyadaki zeytinyağı fabrikalarının en eski örneği olan 'Zeytinyağı İşliği'dir.
İzmir mutfağında Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli bir etkisi olmuş.Yine de İzmir'in neyi en çok meşhurdur derseniz musevilerden bize geldiği söylenen boyozdur derim.Boyoz hamuru yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendiriliyor.Tabak genişliğinde elle açılıp tekrar dinlendirilen hamur, elle sallanıp tekrar açılıyor ve rulo yapılıp 1-2 saat dinlendiriliyor. Hamur kopma kıvamına geldiğinde tavalara sıralanıyor. Hamurun özelliği şöyle: Un, çiçek yağı ve tahin karışımı.Bir de kumru denilen sandvici çok ünlü.Diğer en çok bilinenler:İzmir köftesi,sütlü balık,keşkek,zerde,sura,tarhana çorbası,ekmek dolması,deniz börülcesi salatası,turp otu salatası,çalkama,enginar dolması,mücver,gevrek(simit)... Pin It Now!

Hiç yorum yok:

Pin it

Popüler Yayınlar